Les Oiseaux Bleus

Geeft vleugels aan de hoop

Verslag zomerkamp 2012

Op zaterdag 30 juni 2012 vertrokken we met een groep van ca. 19 jongeren twee weken naar Tunesië om daar een geweldig zomerkamp te organiseren voor meervoudig gehandicapte weeskinderen.

Tunesië

Op zaterdag 30 juni 2012 vertrokken we met een groep van ca. 19 jongeren twee weken naar Tunesië om daar een geweldig zomerkamp te organiseren voor meervoudig gehandicapte weeskinderen.

Uiteraard zijn we hieraan voorafgaand een aantal maanden intensief bezig geweest met de voorbereidingen. Zo hebben we diverse sponsoracties gehouden, materialen verzameld (zoals luiers/incontinentiemateriaal/verzorgingsproducten, etc.) en hebben het (animatie-)programma voor het zomerkamp voorbereid.

Ook hebben we ons verdiept in de cultuur in Tunesië, we hebben hiervoor o.a. een moskee in Zaandam bezocht en een rondleiding gehad van de imam aldaar. Ook hebben we geleerd over diverse handicaps en hoe hiermee om te gaan.

Er komt dus heel wat bij kijken voordat je ‘op weg’ kunt. Naast het grote enthousiasme, kost het natuurlijk veel tijd en energie. Wat drijft ons? Een verschil kunnen maken voor deze kinderen, zorgen voor een beetje betere wereld. Nu achteraf kan zelfs gezegd worden dat het een ‘win-win-situatie’ is!

In Tunesië hebben we eerst zelf de kinderen opgezocht in het weeshuis. Het thema voor het zomerkamp was ‘circus’. Aan de hand van dit thema hebben we een gezellige middag georganiseerd. In het weeshuis wonen vele kinderen. Sinds de ‘val’ van Ben Ali is ook de toenmalige directeur van het weeshuis vertrokken. Er is nu een nieuwe directeur die al een aantal wooncomplexen van het weeshuis heeft weten te verbeteren (bijvoorbeeld door airconditioning in een aantal kamers te regelen), maar er moet nog een hoop aan gebeuren.

De gezamenlijke ‘groepsruimte’ is in ieder geval al eerder door jongeren van Stichting Les Oiseaux Bleus opgeknapt met o.a. vrolijke muurschilderingen. Tevens is er door de jongeren een ‘snoezelruimte’ gemaakt. Deze hebben we ook bekeken toen we er waren.

De kinderen zijn in totaal tien dagen bij ons op zomerkamp gekomen in Bizerte (noorden van Tunesië). We zijn doordeweeks elke dag in de ochtend naar zee geweest en hebben elke dag een leuk animatieprogramma georganiseerd (met o.a. (water-)spelletjes en ‘toneel’).

Voor één van de kinderen, een jongetje van een jaar of 8, slecht ter been door een vergroeiing van zijn voeten/enkels, hebben we zijn oude rolstoel kunnen vervangen voor een gloednieuwe rollator. Hij was er ongelofelijk blij mee. De rolstoelen van de andere kinderen zijn eigenlijk ook echt aan vernieuwing toe, zeker als je het vergelijkt meer rolstoelen hier in Nederland, maar we konden daar nog niet veel meer doen dan banden plakken en schroeven aandraaien . . . . . .

Een verrassing voor iedereen was dat er een circus in de stad was. Alles werd in het werk gesteld om hier met de kinderen een bezoek aan te kunnen/mogen brengen (het sloot ook nog eens prachtig aan bij ons thema). Het kostte een hoop papierrompslomp en overleg met de betreffende organisatie tot laat in de avond, maar uiteindelijk mochten we komen. Prachtig!

Op een gegeven moment bezocht ook een radioploeg uit de hoofdstad ons. Zij hadden over ons gehoord. In de omgeving waar wij op kamp waren, waren we een soort ‘bezienswaardigheid/evenement’ en dat bericht bereikte dus ook deze radioploeg. Men stelde de vraag of ze ons mochten interviewen; ze vroegen zich namelijk af wie we waren en wat we kwamen doen. We hebben het e.e.a. uitgelegd over het project en waar we de afgelopen 20 jaar mee bezig zijn geweest en wat er al is bereikt. Ze stonden er versteld van dat ‘die rijke Europeanen’ naar deze kinderen omkeken en hun vakantiedagen er zelfs voor opofferden en, sterker nog, er geld op toe hebben gelegd. Dat konden ze maar niet begrijpen. Wie weet wat de uitzending van het interview nog allemaal teweeg brengt! Het afscheid was voor iedereen wel emotioneel; een lach en een traan. Ook de drie ‘verzorgsters’ van de kinderen, ook wel ‘moeders’ genoemd, waren zeer onder de indruk (zij waren voor het eerst mee met een dergelijk zomerkamp).

Ook al gingen de kinderen weer terug naar het weeshuis, ze hebben een geweldige tijd gehad en we hebben mooie herinneringen (materieel en immaterieel) mee kunnen geven en echt iets kunnen betekenen voor elkaar! Nogmaals dank voor alle steun!!

Véronique

Oct 2012
Jul 2012
Jul 2011
Jun 2011
Aug 2010
Jul 2010
Jul 2009
Jun 2009
Oct 2008
Jul 2008
Aug 2007
Oct 2006
Aug 2006
Apr 2006
Sep 2005
May 2005
Dec 2004
Jul 2003
Jan 2002
Jul 2001
Aug 1999

© 2013 Les Oiseaux Bleus Contact Me