Les Oiseaux Bleus

Geeft vleugels aan de hoop

'Iedereen heeft het recht zichzelf te zijn'

Johan Taal, directeur Maurice Maeterlinckschool: "Een droom is werkelijkheid geworden, zo voelt het echt. Komende woensdag wordt in Tunesië het centrum El Wifek geopend, een school voor gehandicapte kinderen. Daar hebben we vijftien jaar aan gewerkt.
auteur: Margreet Ruysbroek
Johan Taal, directeur Maurice Maeterlinckschool: "Een droom is werkelijkheid geworden, zo voelt het echt. Komende woensdag wordt in Tunesië het centrum El Wifek geopend, een school voor gehandicapte kinderen. Daar hebben we vijftien jaar aan gewerkt. In 1991 ben ik voor de eerste keer in Tunesië geweest. Dat gebeurde op uitnodiging van een Delftse arts die graag een soort partnership tot stand wilde brengen tussen scholen in Delft en Tunesië. Tijdens die reis hebben we vele scholen bezocht en wat erg opviel was dat er nergens gehandicapte kinderen waren. Ik dacht: 'waar zijn ze en waar brengen ze de dag door?'. Toen wij ernaar vroegen, bleek dat deze kinderen in de bergdorpen bleven - geïsoleerd en zonder een eigen plek in de samenleving. Op dat moment is de droom ontstaan om voor die kinderen een eigen centrum te realiseren waar ze onderwijs en therapie krijgen. Een beetje naar voorbeeld van onze Maurice Maeterlinckschool."

"Terug in Nederland hebben twee collega's, Ans Kool en Astrid van der Helm, het idee opgepakt. Ze hebben contacten gelegd in Tunesië, zijn op zoek gegaan naar kinderen in de dorpen, naar huisvesting, noem maar op. We hebben als school het project geadopteerd, een stichting opgericht en partners gezocht om geld op te halen, maar ook onderwijsmaterialen en ander nuttige zaken. Er zijn zoveel activiteiten op touw gezet en zoveel mensen hebben hun steentje bijgedragen - dat is allemaal niet op te noemen. Langzaam maar zeker begon de droom vorm te krijgen. Dat is echt fantastisch. Na verloop van tijd konden we een perceel kopen even buiten de stad. In 2002 werd daar het eerste deel van het centrum geopend. En nu is daar een prachtige school verrezen met klaslokalen, ruimtes voor fysiotherapie, een keuken, een atelier waar de oudere kinderen kunnen werken en een speeltuin op de binnenplaats."
"De officiële opening van de school wordt straks een feest; ik weet zeker dat het een heel goed gevoel geeft als we daar staan na zoveel jaren. Wat onze motivatie is geweest? Het was een kans om iets te betekenen voor een ander. Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn in een maatschappij; daar willen we aan werken. Dat past ook bij de filosofie van onze school - gebaseerd op een sprookje van onze naamgever Maurice Maeterlinck.
In 'De blauwe vogel' hebben twee kinderen, Mytyl en Tyltyl, in een droom te horen gekregen dat alleen de blauwe vogel hun zieke buurmeisje kan genezen. Ze zoeken de hele wereld af maar de blauwe vogel is nergens te vinden. Uiteindelijk schenken ze het buurmeisje dan maar hun enige bezit, een witte vogel. Heel snel daarna geneest het meisje en wordt weer gelukkig.

De blauwe vogel vormt de basis voor onze filosofie: geef het beste van jezelf zodat het beste in een ander tot ontwikkeling kan komen. Dat hebben we met dit project willen doen. Kijk maar naar de naam van de stichting: Les Oiseaux Bleus, de blauwe vogels!
Oct 2012
Jul 2012
Jul 2011
Jun 2011
Aug 2010
Jul 2010
Jul 2009
Jun 2009
Oct 2008
Jul 2008
Aug 2007
Oct 2006
Aug 2006
Apr 2006
Sep 2005
May 2005
Dec 2004
Jul 2003
Jan 2002
Jul 2001
Aug 1999

© 2013 Les Oiseaux Bleus Contact Me